Verschil moet er zijn

Ik zit aan de eettafel in ons vakantiehuis in Denemarken. Veel ramen en het uitzicht is heerlijk rustgevend, bomen en een glooiend veld met korenaren. Op dit moment komt de regen recht naar beneden. Buienradar zit er weer eens naast. Maar dat is niet erg. Geeft mij de gelegenheid om dit blog te schrijven. Denemarken is het land van Hans Christian Andersen, beroemd om zijn vele en mooie sprookjes. Sprookjes waar vaak een diepere laag onder zit.

Hans Christian Andersen

H.C. Andersen, de Denen spreken dat uit als Ho Cee Annersen, werd geboren op 2 april 1805 en groeide op in Odense. Dat is in omvang de derde stad van Denemarken. Oorspronkelijk wilde hij acteur worden, maar hij werd niet toegelaten tot de koninklijke theaterschool. In zijn jonge jaren had Andersen het moeilijk. Zijn vader overleed toen hij elf was en het gezin had het niet breed. Hij stond bekend als een verlegen en stil persoon. Zijn sprookje ‘Het lelijke eendje’ zou dan ook autobiografisch zijn. Het lelijke eendje wordt een mooie zwaan en de zo stille en teruggetrokken en vaak gepeste jongeling wordt een beroemd schrijver. Hij schreef vele sprookjes, maar ook romans, drama’s en enkele autobiografieën. In zijn leven werkte hij ook samen met verschillende componisten en was een groot liefhebber van muziek. Tijdens zijn leven ontmoette hij een aantal componisten, zoals Richard Wagner, Mendelssohn en Robert Schumann. Hij overleed op 4 augustus in 1875, maar ook na zijn dood inspireerden zijn sprookjes nog vele componisten.

Sprookjes

Enkele van zijn meest bekende sprookjes zijn ‘De prinses op de erwt’, ‘De nieuwe kleren van de keizer’, ‘De kleine zeemeermin’ en ‘Het meisje met de zwavelstokjes’. Een sprookje dat bij mij in ieder geval minder bekend, zo niet onbekend was, is ‘Verschil moet er zijn’.

Verschil moet er zijn

Dit sprookje gaat over de schoonheid van de natuur. Wanneer een appelbloesemtak geplukt wordt door een prinses en in een vaas wordt gezet, overdenkt de appelbloesem het leven. Volgens hem is het maar goed dat er verschillen zijn: mooie bloemen, zoals hij en lelijke, zoals de paardenbloem. Dan komt de prinses met een bloem die ze ook in de vaas zet… De volledige tekst van het sprookje kan je hier lezen.