Het onbevangen kind in jou

Wat is het toch heerlijk om als onbevangen kind naar de wereld te kijken. De afgelopen week mocht ik het van nabij aanschouwen. Onze kleindochter van anderhalf jaar oud treedt alles en iedereen nog heerlijk onbevangen tegemoet. Vol vertrouwen en optimisme en altijd ‘in’ om iets nieuws te ontdekken.

De hele camping mocht meegenieten van haar onbevangenheid. Iedereen werd met evenveel enthousiasme al zwaaiend begroet, vaak vergezeld van enthousiaste kreten om haar plezier extra kleur te geven. Mooi ook om te zien hoe onze labradorpup Noah net zo onbevangen én voorzichtig met onze kleindochter omging.

Iedereen vond het prachtig en deed enthousiast mee.

Het onbevangen kind als archetype

Waarom dit verhaal over mijn kleindochter? De afgelopen weken heb ik in het kader van mijn meesterproef tot Chief Storyteller al meer dan tien mensen geïnterviewd over hun creatieve proces en op welke manier archetypen, zoals het onbevangen kind, daar een rol in spelen. Iedereen vult voor mij een vragenlijst in, die als momentopname laat zien, welke archetypes er in jou schuilen en welke meer of minder op de voorgrond acteren. Iedereen herkent zich in de uitkomsten.

De belangrijkste onderzoeksvragen voor mijn meesterproef zijn of je deze innerlijke gidsen om hulp kan vragen en als dat kan, hoe je ze dan om hulp kan vragen. Hoe zet je ze dan ‘aan’ of ‘uit’? Welke actie moet je ondernemen, welke vragen moet je jezelf stellen omdat voor elkaar te krijgen? Er zijn ook innerlijke gidsen die je liever iets minder prominent aan het stuur wilt hebben en zelfs liever voor iets langere tijd op de achterbank of zelfs in de kofferbak wilt parkeren. Hoe doe je dat dan?

Spelen

Ik heb het antwoord nog niet en het zal ook voor iedereen verschillend zijn. Ik ben er wel van overtuigd dat op het moment dat jij je bewust bent van deze innerlijke gidsen en welke rol ze spelen, je er ook daadwerkelijk mee kunt ‘spelen’.

Dat brengt mij weer terug bij onze kleindochter, die nog zo heerlijk onbevangen en onbevreesd alles en iedereen tegemoet treedt. Dat wil ik ook weer kunnen. Er zijn gelukkige meerdere manieren om het onbevangen kind bij jezelf weer ‘aan’ te zetten. Een paar manieren zijn bijvoorbeeld spelen, trek de natuur in, speel met kinderen en dans!

Aanzetten van archetype

Hoe zet ik dan mijn onbevangen kind aan? Ik ga elke week op ‘artist date’ met mijzelf. Soms een uur, soms veel langer. Mijn artist’ dates zijn bijvoorbeeld een bezoek aan een boekhandel, naar de film gaan of het bezoeken van het concert van Lady Gaga in het Gelredome. Een artist’ date doe je altijd alleen met jezelf. Ik kan je vertellen dat ik voor het concertbezoek aardig uit mijn eigen comfortzone moest… Maar wauw wat een ervaring.

Maar ik ga ook lekker wandelen of ik speel met onze kleindochter zoals afgelopen week. Dansen is er nog niet van gekomen, alhoewel bij Lady Gaga heb ik wel staan swingen.

Hoe zet jij je onbevangen kind weer op de voorstoel? Ik ben benieuwd. Laat het mij weten.