Brievenpost

Schrijf jij nog weleens een brief?

In januari van dit jaar logeerde ik een nachtje bij mijn broer en zijn vrouw. Die ochtend haalde hij twee metalen kistjes van boven die van mijn vader waren geweest. Samen gingen we door alle spulletjes en tot mijn grote verbazing vonden we ook nog brieven die mijn moeder had geschreven aan mijn vader, toen haar verloofde.

Mijn vader werkte in Nederlands-Indië voor de Borsumij, een handelsmaatschappij in kantoorartikelen. Hij was vaak onderweg voor zijn werk. In de brieven aan mijn vader wordt duidelijk hoe ze hem miste tijdens die dagen en weken. Ontroerend mooi om te lezen.

Op dat moment realiseerde ik mij ook dat we nog maar zo weinig echte brieven schrijven aan elkaar. Wij sturen mailtjes en we appen. Als het meezit pakken we een keer de telefoon. Met zo’n mobiel schijn je namelijk ook nog te kunnen bellen.

Brief aan kleindochter

Eind januari van dit jaar, om precies te zijn 28 januari, zou onze kleindochter één jaar worden. Ik besloot op dat moment bij mijn broer om haar voor haar eerste verjaardag en alle verjaardagen die daarna komen, een brief te schrijven. Haar in die brief te vertellen wat haar komst voor ons betekende, wat het voor haar ouders betekende, wat ze ons brengt aan geluk en plezier en zo ook een beeld voor haar te creëren van de tijdgeest.

Haar papa en mama heb ik gevraagd de brief aan haar voor te lezen en natuurlijk om te bewaren voor het moment dat zij ze zelf kan lezen.

#brievenproject

En van de week zag ik een bericht van Mieke Bouma van de Storytelling Academy voorbijkomen en dat bericht wil ik jullie niet onthouden. Zij vond bij haar op zolder een rieten mand met allemaal kaarten en brieven van familie, vrienden en vriendinnen, van mensen die er zelfs niet meer zijn. Het bracht haar een aantal prachtige uren aan herinneringen en ook zij bedacht dat het zo jammer is dat we elkaar geen brieven meer schrijven.

Zij gaat een stap verder en plaatste een oproep aan eenieder om weer brieven te gaan schrijven onder de naam het #brievenproject. En dat kan een brief aan iedereen zijn, bestaande of niet bestaande mensen, beroemdheden, je kleinkinderen, je ouders, je grootouders of je schrijft een brief vanuit een voorwerp. Afijn je kan het zo gek niet bedenken of je kan een brief aan iets of iemand of vanuit een voorwerp schrijven.

De oproep luidt om je mooiste brief in te sturen. Zijn maken dan een selectie en gaan dat wellicht bundelen en publiceren. Ik vond het te mooi om niet aan jullie te laten weten.

Lees alles over het #brievenproject en doe mee!

Ik ga in ieder geval meedoen. Jij ook?